Column

In opdracht van de Hogeschool van Amsterdam, minor Schrijven in Opdracht

We willen allemaal een betere wereld. Maar in hoeverre zijn we nu bereid dit op te geven? De filmpjes van Greenpeace over de apen die dood uit de boom vallen, grote delen oerwoud die gekapt wordt en in brand wordt gestoken. Dit alles gebeurt er om plaats te maken voor palmolieplantages. De beelden zijn schrijnend. Ondertussen word ik voor de deur van mijn opleiding lastiggevallen door zielige praatjes van Greenpeacemedewerkers. Jongens van mijn leeftijd die dit verhaal verkopen, in de hoop dat ik een financiële bijdrage ga leveren. Zodra hij aan mij vraagt of ik weet hoe slecht palmolie wel niet is, kijk ik de pot gel uit zijn haar en denk bij mezelf: “Hoe geloofwaardig denk je zelf nou dat je bent?” Arm kind. Je wil zo goed doen en je hebt zelf geen benul.

De Greenpeace jongen zal niet de enige zijn. Veel mensen weten niet dat in bijna alle producten die in de winkels verkocht worden, palmolie zit. Hij wordt bespeeld als een marionet van Greenpeace. Ik vind het erg dat de wereld zo moet lijden onder de behoefte naar palmolie, maar we zijn nu eenmaal met een hoop mensen op de wereld. Een maatregel over bevolkingsbeperking zie ik op korte termijn ook niet snel gebeuren. ‘Groene’ politici die met plezier drie kinderen op de wereld plempen. Die moeten ook gevoed worden. Niet erg duurzaam he?

Ook naar de hipsters met hun hippe soja dieet kunnen we een vinger wijzen. Zij dragen ook niet bij aan een betere natuur als er eens wordt nagegaan hoe belastend de soja industrie is. Fijn dat je een koe minder eet maar daarentegen ben je wel een stuk van het Amazonegebied kwijt. Denk eens aan die bedreigde diersoorten. Het lijkt wel alsof we niks goed kunnen doen.

In Europa valt niks meer te halen trouwens. Hier is jaren geleden alles al platgebrand en volgebouwd. Het is belangrijk om te onthouden dat de mensen in Indonesië niet dezelfde standaarden hebben als wij in het Westen. Zij moeten hun families voeden en dat is hun eerste prioriteit. Dat dit ten koste gaat van de natuur, is wel hun laatste zorg. Wij kunnen ook zelf zoeken naar een oplossing in plaats van te kijken naar wat anderen beter kunnen doen.

Ik denk dat iedereen op zijn eigen manier zijn best doet. Of je nou je tijd besteedt aan een Greenpeace jongen die het allemaal nog niet zo goed weet, of een boer bent in Indonesië die probeert te overleven met zijn familie. We willen allemaal een betere wereld op onze eigen manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *